Анализи

БСП иска корекции в декларацията на ПП-ДБ

   
БСП иска корекции в декларацията на ПП-ДБ

Корекции във вече предложената декларация, с която ПП-ДБ иска да гарантира парламентарно задвижване и мнозинство за 7 закона и условието тя да е основа за преговорите по формиране на правителство - това са условията, които БСП постави срещу евентуална своя подкрепа. На разговора в парламента отидоха зам.-шефа на парламентарната група на социалистите Иван Иванов, депутатката Мая Димитрова, бившият народен представител Филип Попов и зам.-шефката на вътрешно-партийната "съдебна" комисия на БСП Гергана Алексова.

"Хубавото на срещата е, че разбрахме, че декларацията може да се променя. Ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, ще дадем своите предложения, но с едно условие - тя да е основа за разговор за правителство с втори или трети мандат", подчерта още Иванов. Според него има опасност от работата с плаващи мнозинства и отварянето на важни закони, защото "може да доведе до опасен вариант на тяхното приемане".

Иванов определи разговора с ДБ като конструктивен, но подчерта: 

"В този вариант декларацията, и с условието за 2-месечно удължаване на работата на НС, тя няма как да бъде подкрепена от нас. Дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. Ние я подкрепяме, това сме правили през годините, голяма част от текстовете БСП са предлагали като варианти за промени в закона", заяви Иванов, одобрявайки инициативата. 

"Удължаването работата на НС е противоконституционно, а и сме в процедура на връчване на мандати. Трябва да има ясна заявка то ПП-ДБ дали ще пристъпят към формиране на правителство", настоя зам.-председателят на ПГ на БСП. Социалистите имат готовност да дописват декларацията на ПП-ДБ. Нашето желание да се премине в разговор за установяване на мнозинство, което да излъчи правителство в рамките на 50-то НС.