Автомобили

Новата Mazda 6 ще се продава и в Европа

   

  Mazda

Mazda официално потвърди производството на електрическия седан EZ-6, с което отбелязва значителна стъпка напред в стратегията на автомобилния производител за електрификация. Новият модел, който ще бъде пуснат на световния пазар през есента на 2024 г., ще замени остаряващия седан Mazda 6.

Разработен в сътрудничество с Changan Automobile, EZ-6 ще се произвежда в Китай и ще се изнася на пазари, включително в Европа. Седанът ще бъде оборудван с усъвършенствани технологии, включително възможности за автономно шофиране от ниво 2,5 и чип Qualcomm SA8155P.

Потвърдено: Новата Mazda 6 ще се продава и в Европа - 2

Mazda се стреми да запази характерната си динамика на шофиране в електрическата ера, като набляга на концепцията "Jinba-Ittai" за автомобил и водач като едно цяло. Компанията е инвестирала значителни ресурси в настройката на шасито и окачването на EZ-6, за да осигури изживяване при шофиране, което е вярно на марката Mazda.

Под елегантния си екстериор EZ-6 впечатлява със задвижване на задните колела, постигайки балансирано разпределение на теглото в съотношение 50:50 и включвайки усъвършенствана многозвенна система на задното окачване. Електрическият модел обещава пробег от 599 км в тестовия цикъл за лекотоварни автомобили в Китай (CLTC), докато плъгин хибридният вариант увеличава обхвата му до 1000 км. По отношение на размерите, EZ-6 е с размери 492,1 см дължина, 189,2 см широчина и 148,3 см височина, представяйки малко по-големи размери от своя предшественик - 6.

Потвърдено: Новата Mazda 6 ще се продава и в Европа - 3

Макар че EZ-6 първоначално ще се предлага под формата на седан, Mazda обмисля и вариант комби, базиран на концепцията Arata, която беше представена заедно с EZ-6 на изложението Auto China 2024. Това би разширило още повече гамата от електромобили на компанията и би предложило на клиентите по-широка гама от възможности.

Представянето на EZ-6 означава ангажимента на Mazda към електрификацията и способността ѝ да се адаптира към променящия се автомобилен пейзаж. С фокус върху удоволствието от шофирането, усъвършенстваните технологии и стилния дизайн, EZ-6 е готов да се превърне в ключов играч на разрастващия се пазар на електромобили.