Анализи

ИТН: Старата-нова сглобка си действа в парламентарните комисии

   
ИТН: Старата-нова сглобка си действа в парламентарните комисии

В комисиите в парламента имаме нова коалиция, т.е. новата-стара - сглобката си работи.

Това обяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов на брифинг в парламента. Повод за констатацията му се оказа поведението на членове от ГЕРБ, ПП-ДБ и "ДПС на Новото начало, на сина на този, който бе обруган от бащата и обратно" в парламентарните комисии и по-точно спрямо предложенията им за промени в Закона  за закрила на детето, който вече минава през тях. Текстовете касаят забраната на смяна на пола при непълнолетни и съответните санкции за медиците-нарушители.

"Включително вчера се проведе и комисията по култура и медии по тази тема. Отпадна от дневния ред с мнозинство от сглобката. В предходната комисия по демография също отпадна", ядоса се той.

Освен това ПП-ДБ бъркали хората, вкарвайки промени в същия закон, опитвайки се да обединяват закона на ИТН с техни промени.

Балабанов посочи, че не за първи път внасят промени в Закона за закрила на детето. И обясни, че тези текстове са свързани с вече приетите в този за училищното и предучилищното образование, с които депутатите забраниха ЛБГТ пропагандата. Сега искали да допълнят нещо, защото в него е изключена "най-сериозната възрастова група от 16 до 18 г."

И изчете текстовете на ИТН, за да може след това да ги сравни с идеите на ПП-ДБ.

"Тяхната цел е да се разгледат внесените законопроекти и при толкова предложения да се  объркаме всички", смята той. Балабанов е скептичен и към текста им, който предвижда медицинска интервенция за смяна на пола при деца, когато това е опасно за здравето им. Според него в западните страни този текст давал възможност за операции дори само с вербална заплаха за самоубийство, дори и неистинска. Не е доволен, че не е дефинирано какво точно представлява опасност за здравето и психиката на децата. С текстовете на ПП-ДБ децата щели сами да решават дали да се консултират със специалисти, заобикаляйки родителите си.

Той даде и втория въпрос, с който ще тестват мнозинството - другата седмица ИТН ще внесе закон за референдумите. "Не Борисов да ходи и да обяснява за смесени системи. Оръжието за пряката демокрация е облекчен режим за референдумите", каза депутатът.

Според него "има нормални хора в тази зала субсидирането ще е 1 лев", ИТН се отказали да намалят собствената си субсидия, защото докато управлявали с ПП-ДБ те 5 пъти спирали предложението им парите за всички партии да бъдат намалени. Затова хората на Слави Трифонов решили да спазват закона такъв, какъвто е.