Новини

Премиерът Главчев: Ситуацията с пожарите, макар и извънредна, е овладяна

   
Премиерът Главчев: Ситуацията с пожарите, макар и извънредна, е овладяна

Депутатите ще изслушат днес служебния министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната и необходимите действия за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите.

Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Вносители са Атанас Зафиров, Иван Иванов и Борислав Гуцанов. Изслушването за овладяването на пожарите и подпомагане на пострадалите е първа точка в дневния ред на парламента.
Вчера премиерът Главчев съобщи, че сформира междуведомствен щаб заради пожарите, с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена още по-добра координация.

Днес от трибуната на НС той заяви: "Причините за интензивността на пожарите са изключително природни. Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна. Само през изминалото денонощие е реагирано на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 206 пожара. Имало е 38 спасителни дейности и помощни операции. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в районите на пожарите. Обърнали сме се към партньорите ни за помощ с техника. Имаме потвърждение за два хеликоптера от Чехия, очакваме и от Румъния. Нещата са под контрол."

След това се предвижда депутатите да пристъпят към избор на постоянни комисии на Народното събрание. Миналата седмица народните представители приеха парламентарния правилник, който предвижда да бъдат създадени 25 постоянни комисии.  

Проектопрограмата на парламента включва и изслушване на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков относно подготовката, провеждането и резултатите от Държавните зрелостни изпити през учебната 2023/2024 година.