Новини

Калин Стоянов: Взривовете в складовете край Елин Пелин продължават

   
Калин Стоянов: Взривовете в складовете край Елин Пелин продължават

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. 

"От човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, ще се провери и версията за умишлено деяние", каза окръжната прокурорка на София Наталия Николова.

До момента по случая са разпитани 8 свидетели - след тях охранителят на склада, както и свидетелят, който е избягал. Вътрешният министър Калин Стоянов обаче уточни, че момчето първо е подало сигнал на 112.

Момчето е подало сигнал, вече е проверено. Той наистина е късметлия, присъствал е 20 минути на това, което се случва вътре и през този период съумява да се обади на 112, където колегите му казват, че знаят. Аз лично разговарях с момчето, когато го докарахме при нас, изключително интелигентно, според мен също компетентно в сферата.

Стоянов предполага, че момчето вероятно е бил студент на загиналия доц. Петър Шишков.

Взривовете в складовете продължават, макар и по-глухи, което означава, че са в затворено помещение, вероятно контейнер, съобщи още Калин Стоянов. Огледът на местопроизшествието ще продължи поне седмица.

"В момента работим с тежка техника, с която правим просека през слънчогледовите насаждения, така че пожарните автомобили да се приближат максимално и да започне поливане от безопасно разстояние", посочи още Стоянов. 

Установени са обстоятелствата, не искаме да даваме конкретнк подробности. Тепърва ни престои много работа, кой, защото, по какви причини е бил в склада, какво е количеството на пиротехническите изделия и други.

НСлС ще работи от разрешителното за изграждането на този склад, дали е построен в съответствие със Закона за устройство на териториите, предприети за всички действия да се разчитат свидетели. Обстановката е тежка, посочи и.ф. шефката на следствието Ивелина Христова. 

Утре в следствието ще разпитат пожарникарите, които са извадили доц. Шишков и дъщеря му. За съжаление и двамата починаха от травмите си. 

За живеещите в гара Елин Пелин вече няма опасност нито от нови взривове, нито от замърсяване на въздуха. Всеки ден се правят измервания, всичко е в норма. 

Пожарът, който бе до границата с Гърция, обаче вече е навлязъл в наша територия. Гаси се с два хеликоптера на армията, поискани са два самолета, които ЕС ще осигури. Гърция също гаси от въздуха - с хеликоптери и самолети.